22 mars, 2022
Det genomgående temat på Metas plattformar har varit att se till att rätt information sprids. Meta har bland annat inrättat varningsmärken på innehåll som misstänks sprida felaktig information. I slutet av februari förbjöd Meta annonser från statlig rysk media, detta har senare uppdaterats till att inga ryska annonsörer tillåts skapa eller sprida annonser till resten av världen.
Som svar på dessa begränsningar har Ryssland valt att blockera Instagram och Facebook för samtliga medborgare för att begränsa deras informationsintag. Blockeringen av Instagram implementerades måndagen den 14 mars och Instagrams chef Adam Mosseri gick ett par dagar innan ut med ett uttalande där han sa så här:
”On Monday, Instagram will be blocked in Russia. This decision will cut 80 million in Russia off from one another, and from the rest of the world as 80% of people in Russia follow an Instagram account outside their country. This is wrong.”
Meta har inte bara tagit åtgärder som begränsar Ryssland. De har även gjort en del uppdateringar med syfte att stötta användarna i Ukraina. De har bland annat uppdaterat sina Community Help-resurser för att se till att folket i Ukraina har tillgång till pålitlig information från hjälporganisationer och FN. På Instagram har en uppdatering gjorts som gör att personlig information lättare kan hållas dolt. Användarna på Instagram och Facebook har samlat in över 30 miljoner dollar till hjälporganisationer som bidrar med stöd till Ukraina.
Även på Google har ryska annonser förbjudits och hela Google ads-systemet ligger nere för ryska användare. Från början gällde förbudet enbart den ryska staten men efter att Rysslands kommunikationsregulator Roskomnadzor beordrat Google att sluta visa annonser som enligt Ryssland innehöll falsk information om situationen i Ukraina, valde Google att förbjuda annonser på deras plattformar helt för ryska annonsörer.
De åtgärder som tagits av Youtube liknar de från Meta. Det har handlat mycket om att begränsa rysk propaganda. Den senaste uttalandet från Youtube är att media som ägs av staten i Ryssland förbjuds på Youtube världen över, tidigare har denna typ av innehåll förbjudits i Europa men från och med den 11/3 utökas förbudet. Youtube kommer även nu ta bort allt innehåll som minimerar eller förnekar Rysslands attacker mot Ukraina.
Även på Twitter har annonser förbjudits men på ett annat sätt och med ett annat syfte än de andra sociala medierna. Twitter har blockerat annonser i Ryssland och Ukraina för att de inte ska ta plats från annan, viktigare information. De vill helt enkelt bana väg för kritisk information som kan påverka allmänhetens säkerhet. En anledning till att hanteringen av annonser på grund av kriget ser annorlunda ut från de andra medierna är att Twitter redan 2019 förbjöd alla politiska annonser från sin plattform.
Ytterligare en uppdatering som Twitter har gjort är att ta bort konton som publicerar material med hashtagen #IStandWithPutin, som syftar på att visa stöd till Ryssland. De har även jobbat på tjänster som ska hjälpa ryska användare att få tillgång till plattformen trots att den ryska staten har blockerat Twitter för de lokala användarna.
En plattform som sticker ut lite i mängden är TikTok. Här har man stora svårigheter med att separera rätt information från felaktig information. Det är många som utnyttjar läget i Ukraina för att testa sina skådespelarfärdigheter och lägger upp videos som inte visar upp verkligheten. Samtidigt är det många användare i Ukraina som använder plattformen för att sprida viktig information, till exempel var ryska trupper befinner sig. Detta är en svår labyrint att leta sig igenom.
Några åtgärder som TikTok har implementerat är att blockera statligt ryskt innehåll i Europa, märka material som kommer från statliga aktörer och blockera ryska användare från att live-sända.
De åtgärder som tagits av Snapchat och Pinterest liknar i stor utsträckning de från Meta, Google och Twitter. Snapchat har stoppat alla annonser i Ryssland, Ukraina och Vitryssland för att bana väg för kritisk information och accepterar inte annonser från statliga ryska annonsörer. De har även stängt av deras värmekarta som visar områden där många användare publicerar innehåll, detta för att skydda användarna och inte bidra till att vissa områden blir måltavlor. Pinterest jobbar aktivt med att rensa sin plattform från felaktig information och har förbjudit annonser i Ryssland.
Så här säger Snapchat själva om läget:
"We stand in solidarity with our Ukrainian team members and the people of Ukraine who are fighting for their lives and for their freedom. War is a scourge on our collective humanity, and in this case, it is a direct threat to many of our team members and their families. We are praying for their safety and for peace."
Både Snapchat och Pinterest arbetar aktivt med att samla in pengar till hjälporganisationer. Snapchat har donerat över 15 miljoner dollar i humanitärt stöd till hjälporganisationer i Ukraina. Pinterest har donerat 250 000 dollar till den Internationella räddningskommittén och har skapat en pin som uppmanar deras användare att även de donera en slant.
Denna artikel är en sammanfattning av de åtgärder som har tagits av de sociala plattformarna. För en komplett lista av vad som hänt på sociala medier, klicka här.