9 mars, 2022
Jo, call to action handlar om att övertyga er publik att göra någonting. Det kan till exempel handla om att köpa en vara, gå in på en hemsida eller att söka kontakt. Det lite knepiga är att vi människor inte gillar att bli beordrade och därför måste du och ditt företag tänka på hur ni lägger fram ert call to action för att övertyga kunden att göra det ni vill. För att göra det lite lättare har vi samlat 8 tips på hur ni kan övertyga er målgrupp på bästa sätt:
1. Snabba budskap
Det ska vara lätt att veta vad ni vill att publiken ska göra. CTA:s som är för långa är ofta ineffektiva och därför är det bättre att hålla sig kort. Använd så få ord som möjligt helt enkelt, helst inte fler än fyra. Exempel på bra och korta CTA:s är ”Läs mer här”, ”Köp varan” och ”Kontakta oss”.
2. Skapa en känsla av tidspress
Att ge publiken en känsla av att det ni erbjuder inte kommer vara tillgängligt för alltid är ett effektivt sätt för att öka interaktion eller konsumtion. Det finns några olika sätt att ge publiken denna känsla av tidspress. Ett sätt är att använda sig av ett tidsrelaterat språk, exempel på detta kan vara att skriva ”köp nu” eller ”gå med idag”. Ett annat effektivt sätt är att berätta att erbjudandet är begränsat genom uttryck som ”sista chansen” eller ”säkra din biljett”. Ett sista knep är att använda sig av någon form av nedräkning för att visa publiken att tiden de har på sig rinner ut.
Viktigt att tänka på här är att vara ärlig. Skriv inte att ett erbjudande är tidsbegränsat om det inte är det, då riskerar ni att kunden tappar förtroende för er.
3. Omvänd psykologi
Tanken här är att ge kunden ett val, men att tydligt visa att det ni vill att hen ska göra är det bästa valet. Detta kan man göra genom att, i stället för att säga att kunden ska läsa mer om det ni berättar om, fråga om den vill veta mer eller om den redan vet allt som finns om ämnet. Risken att kunden kan allt om det ni lär ut är väldigt liten och hen är därför mer benägen att välja att läsa mer då det alternativet stämmer bäst.
4. Använd responsiv design
Tips 4 och 5 grundar sig egentligen i samma sak, att det ska bli rätt och vara lätt. Med responsiv design syftar vi på att innehållet ska se bra ut på alla typer av skärmar oavsett vilken enhet kunden sitter vid. Många är inne på sociala medier och hemsidor på sina mobiler och har ni då inte anpassat ert innehåll efter det riskerar ni att tappa kunden.
5. Var noggrann med slutdestinationen
Precis likadant är det med slutdestinationen. Var noggrann med att kunden hamnar rätt om hen gör det ni ber om. Få kunder hade tagit sig tiden att leta efter rätt sida om hen skickats fel och där riskerar ni alltså att förlora personen om ni inte är noggranna. Dubbelkolla alla länkar och formulär innan publicering.
6. Utnyttja kontrastfärger och tomrum
Ni vill så klart att ert call to action ska synas. Det finns en del visuella knep för att lyckas med det. Först och främst så kan det hjälpa att ert CTA inte är skrivet i samma färg som resten av ert innehåll. För att nå maximal effekt bör färgen ni använder till ert call to action vara kontrastfärgen till övrig text. Med kontrastfärg menas färger som ligger mittemot varandra på ett färghjul. Kontrastfärger, även kallat komplementfärger, ökar intensiteten mellan varandra och drar därmed till sig mer uppmärksamhet. Exempel på kontrastfärger är blå och röd eller grön och rosa.
Ett till knep för att få ert CTA att synas är att inte lägga massa andra saker i närheten - ge det mycket plats helt enkelt.
7. Bara ett knapptryck bort
Ett call to action kan se ut på många olika sätt, de kan komma i form av en enkel länk, en bild, ett grafiskt element etc. Den mest effektiva formen är dock en knapp. Grunden bakom det här tipset är simpel, människor gillar knappar. Faktum är att vi har svårt att inte trycka på alla knappar vi ser. Anledningen till att vi dras till knappar, och att det är den bästa formen av CTA:s, är att vi förväntar oss att någonting spännande ska hända när vi trycker på en knapp.
8. Testa och anpassa
Vårt sista tips gäller allt som har med sociala medier att göra. Om man inte testar vet man inte vad som funkar och vad som inte gör det. Våga därför experimentera med era CTA:s. Testa någon eller några versioner, utvärdera vad som fungerade och vad som kanske inte gav önskad effekt och anpassa nästa omgång efter det. Utan misslyckanden lär vi oss ingenting och kan inte utvecklas.
Vi hoppas att det här var hjälpsamma tips som kommer väl till användning, lycka till med era CTA:s!